Adrian Zrnec

 

Adijan Zrnec živi i radi u Zagrebu, te povremeno u Vrbovskom. Periodično mijenjanje životne sredine u velikom gradu sa manjom, te iskustva života u prirodi daje stvaralačku širinu i slobodu koja oplemenjuje osobnost. Tako je u jednom trenutku nastala ideja i izazov da se nakon rada na samostojećim konstrukcijama kombiniranih od drveta, željeza, bakra i tekstila naslikanog shibori tehnikom, prijeđe na suptilnije istraživanje umjetničkih dometa u izradi keramičkih formi.

Plitka zdjelica  A 16 cm Šalice za čaj A Šalice za čaj BPlitka zdjelica  16 cm

Radom na glini koja pruža stanoviti otpor prilikom obrade ima elemente erotičnosti i iščekivanja je li je sve dobro pripremljeno za stvaralački nemir zbog oblikovanja nečega novoga, u mašti zamišljenog rukama obrađenog.
Autor duži niz godina radi na ukrasnim uporabnim posudama osebujnih oblika bez uobičajenih pomagala, oslikanih sa nekoliko poteza kistom, često isprobavajući mogućnosti gotovih i osobno izmiješanih glazura u želji postizanja vizualne privlačnosti. To je područje istraživanja koje nikada ne prestaje, već traje i traje.
U zadnjih nekoliko godina prisutan je rad na okruglim i kvadratnim pločama koje su bile instalirane na male stoliće  sa raznolikim željeznim konstrukcijama u nekoliko izvedbi vlastitog dizajna.
Ploče su raznih dimenzija, ručno prešane ili lijevane, oslikane i dorađene grafičkim tehnikama koje u procesu paljenja i nakon toga vrlo često daju neplanirane efekte a time i posebnu energiju.
Ova izložba nije koncipirana kao jedan ciklus radova, jer je svaki eksponat predložak za niz koji se može nadopunjavati i širiti prema želji i potrebama prostora, uzimajući u obzir kako su veći radovi prilično teški, a stavljeni su u okvire kako bi mogli biti izloženi.
Autorova namjera je potaknuti maštu i kreativnost zainteresiranih kako bi se na novi način uredili stambeni i poslovni prostori direktnom aplikacijom na površinu zida.
Jednostavnost pozadine na slikama i različitost motiva, tekstura, zagasitih boja i laganih glazura rezultira toplinom i umirujućom energijom u prostoru.

Keramička zdjelica 12 cm Keramička zdjelica 16 cm Male šalice B Male šalice

 

Dana 10. listopada 2015. otvorena je izložba pod nazivom ‘Prijedlozi’ u Lounge baru Witness, Amruševa 1, u Zagrebu. Tridesetak ‘slika’ od keramike prekrasno su se uklopila u nesvakidašnji prostor. Donosimo nekoliko slika sa otvorenja.

w1 w6 w7 w1 w2 w3 w4 w5 w8 w9 w10