Davorin Caren


Davorin Caren, moje je ime, a rođen sam 1953. god., u Zagrebu. Umoran od sivila poslovnog života osvježenje sam potražio ( i našao ) u realizaciji snova iz djetinjstva – trošenju vremena na aktivnosti koje hrane dušu. (i uklanjaju efekte stresnog života današnjice) o.a.

Zaljubljenik sam u ostavštine velikih meštara: Antoni Gaudia i Ede Murtića, čija je neograničena sloboda realizacije ideja postala vodiljom u mom drugom – stvaralačkom životu.

Savladavši osnove rada sa staklom u Tiffany tehnici, a budući sam vječiti protivnik stereotipa, rad sam nastavio na istraživanjima novih mogućnosti,

sa osnovnim pravilom, da nema pravila!

Tako su nastali radovi nepravilnih oblika, sa rupama, neusklađeni sa „normama“ sljedbenika te tehnike. Slijedilo je iskustvo na izradi vitraja; što također nakon par uradaka više nije bilo uzbudljivo.

Spoznaja o mogućnostima termičke obrade stakla tehnikom stapanja ( fusing-a ) „bacila me u novi trošak“ brzinskog educiranja, i nabave opreme.

E to, to je ono pravo – nema pravila !

Danas je fusing moja osnovna preokupacija, odnosno „mjesto troška mog vremena i sredstava“.

Ideja izrade unikatnih staklenih umivaonika, uvjetovala je odabir opreme-veličinu prve peći, no sukladno mojoj bolesti istraživanja, ubrzo su njeni gabariti bili premali, pa je uslijedila nabava još jedne, naravno – veće, a koja može zadovoljiti realizaciju svih nadolazećih ideja izrade ostalih elemenata interijera, poput staklenih vrata, staklenih pregradnih stijena, staklenih klupskih stolića,i …….. tko će znati čega još !?

Produkcija od desetak unikatnih staklenih umivaonika tijekom tri godine izrade stala je zbog ograničenih kapaciteta „skladištenja“ u maloj galeriji mog doma – kuće na Trešnjevci. No, stari bi ljudi znali reći : „svako zlo za neko dobro“; pa su tako na red – obradu došle vinske butelje, ispražnjene za druženja sa dragim mi prijateljima; a potom očišćene, i spremljene za „zlu ne trebalo“.

Opet novo iskustvo, „višekratno uživanje uz istu flašu“ (ajme ljudi, pa toga nigdje nema!) o.a.