Glagoljica – izložba skulptura

Glagoljica – izložba skulptura

Akademske kiparice Vesne Bašljan Martinjak

Ideja, organizacija i 3D grafike:  Robert Štimec

Lijevanje skulptura u bronci – ljevaonica Ujević

Lijevanje skulptura u aluminiju:  Branko Macukić

Već neko vrijeme Vesna Bašljan Martinjak izrađuje skulpture inspirirane glagoljicom.

Ideja je da se izradi cijela glagoljička abeceda, veličine oko 25 do 30 cm, postavi na postolja i predstavi u tri dimenzije prateći izvorne oblike i proporcije. Edukativna za djecu i odrasle, promovira povijest, kulturu i tradiciju Hrvatske.

Također je prilagođena slijepim i slabovidnim osobama koje skulpture mogu doživjeti taktilno.

Izložba će biti prilagođena i za osobe u invalidskim kolicima.

Izložba bi bila postavljena tako da su glagoljička slova na svojim postamentima odvojena dovoljno kako bi posjetioci mogli hodati između njih.

Trake na podu voditi će slijepe osobe.

Dio dana, prostor će biti zamračen a prigušena podna signalizacija voditi će osobe koje žele taktilno upoznati izložbu.

Na svakom postolju je svjetleći natpis sa opisom slova i natpis na brajici.

Na zidu su reljefi pojedinačnih slova u tri pisma – latinica, glagoljica i brajica, veličine 100 x 40 cm.

Prostor izložbe:

Još nije određen. Zbog pristupa skulpturama posjetioca u invalidnim kolicim a i slijepim i slabovidnim osobama potrebno je oko 200 kvadratnih metara ili više.

Skulpture će se lijevati u bronci i to po tri numerirana i potpisana originala. Jedan komplet ostaje fundusu Muzeja Mimara koji može svakih 10, 15 godina iznova postaviti izložbu za nove generacije.

Drugi komplet će se prodati na javnoj dražbi a prihod donirati Savezu slijepih Hrvatske za potrebe slijepih.

Pojedinačne skulpture iz trećeg kompleta se poklanjaju sponzorima, donatorima, zaslužnim ustanovama i pojedincima Zagreba i Republike Hrvatske koji su podržali organizaciju izložbe.

Nakon Zagreba izložba bi trebala obići cijelu Hrvatsku a ljeti destinacije na moru, kao kulturni dodatak turističkoj ponudi ali i kao gost na Splitskom ljetu ili Dubrovačkim ljetnim igrama.

Predviđena su gostovanja u cijelom svijetu, prvo u Europi, u koju svrhu ćemo kontaktirati  EBU (European Blind Union), a zatim u Australiji, Južnoj Americi, Kanadi, SAD-u i drugdje.

Izložba će se financirati sredstvima sponzora. To podrazumijeva autorske honorare, lijevanje skulptura, izrada postolja za skulpture, izrada kvadratnih postamenata, izrada transportne ambalaže koja je potrebna za gostovanja izložbe, dizajniranje i tisak kataloga izložbe, na latinici i brajici, veliki katalog izložbe sa svim skulpturama i tekstovima o glagoljici i brajici. Također, marketinšku kampanju i PR, veliki transparent za fasadu (po dogovoru i potrebi), troškove otvorenja – pozivnice i catering, troškovi praćenja izložbe na internetu, fotografiranje i slično.

Edukativni značaj izložbe, upoznavanje sa glagoljicom ali i uvid u svakodnevnu problematiku slijepih i slabovidih osoba trebalo bi iskoristiti za osnovnoškolsku i srednjoškolsku populaciju.