Heidi Rudolf Lončar

Samoborski (pleteni) kraluš najreprezentativniji je primjerak nizanog nakita koji se uz narodnu nošnju nosio u cijeloj panonskoj regiji još od 18. st. To je raskošna ogrlica izrađena od staklenih perli nanizanih na 8, 10 ili 12 niti iz repa bijelog konja.

Niti su pak na poseban način preplitane i tvore prekrasan ornament. Kraluš je označavao starosnu dob žene, njen bračni i društveni, a često i ekonomski status. Nosio se u Samoboru i okolnim selima od početka 20. st.

Prelaskom na građansku odjeću kraluši, zajedno s nošnjama završavaju u škrinjama naših baka prepušteni na milost i nemilost moljcima, a umijeće njegove izrade preostalo je tek u glavama malog broja žena koje su tu vještinu naučile još kao djevojčice.

Dalekovidnošću i entuzijazmom mr.sc. Lele Roćenović, koja uz pomoć nekoliko suradnica 2000. g pri samoborskom muzeju pokreće radionice izrade Samoborskog kraluša, ovaj prekrasni komad nakita ipak ne odlazi u zaborav. Kraluš i njegove mnogobrojne izvedenice ukrašavat će žene i ubuduće.

Rješenjem Ministarstva kulture RH od 06.06.2016. umijeće izrade Samoborskog kraluša ima status nematerijalnog kulturnog dobra.

Heidi Rudolf Lončar (1965), počinje svoj kreativni rad 2011. u radionici izrade Samoborskog kraluša koju pri Samoborskom muzeju organizira mr.sc. Lela Roćenović. Radionicu vodi gospođa Dragica Račić.

Nastavlja samostalno izrađivati nakit od staklenih perli. I dan danas ima puno više ideja nego ruku i slobodnog vremena.